Naar aanleiding van de stories die een aantal maanden geleden postte op Instagram over de (on-)duurzaamheid van Booking, kreeg ik vaak de vraag wat een goed alternatief is voor dit platform. Ook over een alternatief voor Airbnb, waar ik al meerdere kritische stukken over schreef, krijg ik geregeld vragen. Booking en Airbnb zijn momenteel de grootste en meest toegankelijke boekingsplatformen op de markt. Er is een groot aanbod over de hele wereld te vinden wat maakt dat ze de go-to websites zijn om een vakantie accommodatie te boeken. Maar er is ook een keerzijde. Gedreven door winstmaximalisatie worden er hoge commissies gevraagd voor zowel reizigers als accommodatie aanbieders en heeft het Airbnb fenomeen ervoor gezorgd dat hele wijken in steden vakantie verhuur plekken zijn geworden. Gelukkig zijn er een aantal opkomende alternatieven.
Time to Momo
Time to Momo (voorheen Moonback dat in september 2023 is gefuseerd met Time to Momo) is de eerlijke tegenhanger van Booking. Waar Booking (oplopend) hoge commissies vraagt van accomodaties, boek je bij Time to Momo je hotel waarbij een eerlijke commissies wordt geboden aan alle aanbieders. Hotels en andere accommodaties krijgen dus een eerlijke prijs voor wat ze aanbieden. Time to Momo is daarnaast compleet onafhankelijk, hotels kunnen bijvoorbeeld niet betalen voor een betere positie in de zoek resultaten. Bijkomend voordeel van Time to Momo is dat je hier ook geen schreeuwerige meldingen ziet die je aansporen zo snel mogelijk te boeken (laatste kamer! 67% van de accommodaties zijn al geboekt in deze periode!). Time to Momo zorgt daarmee niet alleen voor een eerlijker speelveld, maar ook voor een fijnere ervaring voor de reiziger.
De naam Time to Momo ken je daarnaast misschien al wel van de reisgidsen die ze ontwikkelen. Dit doen ze, na de fusie, nog steeds. Het doel: een stedentrip weer persoonlijk maken, in plaats van een gestandaardiseerde pakketervaring leveren. Time to Momo laat je slapen in bijzondere en vaak lokale(re) hotels en deelt de leukste plekjes, ook buiten het stadscentrum. Op de website van Time to Momo kun je zelfs aangeven wat jij het leukst vindt om te doen tijdens je stedentrip… en voilà, je krijgt direct op de kaart te zien welke accommodaties hierbij in de buurt liggen en wat je verder in de stad kunt doen. De ervaring is dus ook een veel persoonlijker en zit vol lokale tips, iets wat op Booking ver te zoeken is.
Hoe Time to Momo dit op deze manier kan doen en kan blijven doen? Doordat er voor het steward ownership als bedrijfsmodel is gekozen. Moonback heeft hier vanaf het begin af aan op in gezet om de missie en visie te kunnen waarborgen. Time to Momo heeft deze organisatievorm overgenomen. Steward ownership betekent dat winstrecht en stemrecht gescheiden zijn waardoor investeerders geen zeggenschap over de koers van het bedrijf hebben. Dit zorgt ervoor dat het bedrijf altijd aan de missie vast kan blijven houden zonder de druk van de belangen van investeerders. En dus niet het gevaar loopt de nieuwe Booking te worden.
Op dit moment is Time to Momo alleen actief in steden, maar ze hebben daarin inmiddels wel een groot aanbod op de site staan. Op dit moment kun je in vijftig verschillende steden, met name binnen Europa, de leukste hotels boeken – inclusief tips van locals in de stad.
Fairbnb
Fairbnb is in 2018 ontstaan als eerlijke tegenhanger van Airbnb, oorspronkelijk vanuit een groep activisten die zich inzetten voor een leefbaardere stad in grote toeristische steden. De kritiek bij Airbnb is inmiddels voornamelijk gericht op de impact die het platform heeft op de huizenmarkt en leefbaarheid van de stad. Doordat veel appartementen en huizen opgekocht worden door individuen of investeerders om te in te zetten voor vakantieverhuur, blijven er op sommige plekken steeds minder huizen over om in te wonen én worden woningen steeds duurder. Airbnb weigerde lange tijd (en doet dit nog steeds op veel plaatsen) om hiervoor verantwoordelijkheid te nemen en mee te werken aan de regelgeving van toeristische bestemmingen. Fairbnb in tegenstelling werkt juist samen met lokale overheden om te zorgen dat de vakantieverhuur past binnen het beleid van de bestemmingen én dat er geen illegale verhuur plaats vindt (iets waarvan Airbnb vaak claimt dat dit niet mogelijk is of niet hun taak is).
Ook vraagt Fairbnb alleen een eerlijke commissie aan de reiziger (en niet aan de host). De heflt van deze commisie wordt geïnvesteerd in lokale projecten die door de bewoners uit de omgeving zijn uitgekozen. Zo komt, naast de boekings fee, een deel van het commisiegeld indirect ook weer terecht bij de lokale gemeenschap. Op Fairbnb vind je toffe en betaalbare slaapplaatsen, bij locals thuis, of een vakantieappartement wat volledig aan alle regels voldoet en niet in de weg staat van de leefbaarheid van een plaats, maar juist iets toe voegt. Fairbnb is inmiddels actief in veel Europese landen waaronder Spanje, Italië, Frankrijk, Engeland, België, Portugal en Kroatië.
Net als Time to Momo heeft ook Fairbnb voor een alternatief bedrijfsmodel gekozen waarbij winstmaximalisatie niet voorop staat. Fairbnb is namelijk een coöperatie wat betekent dat het opgericht is en gerund wordt door betrokken bewoners, organisaties en ondernemers. Samen willen zij er zorg voor dragen dat bestemmingen leefbaar blijven voor bewoners en dat toerisme iets bijdraagt aan de bestemming. Door deze organisatievorm is Fairbnb niet afhankelijk van externe investeerders met voornamelijk één doel: zoveel mogelijk winst maken.
Veggie hotels
Misschien een beetje een vreemde eend in de bijt in dit rijtje, en ook erg specifiek, maar wel leuk om te noemen, zeker omdat ik zelf plantaardig eet. Wie grotendeels vegetarisch of veganistisch eet, weet dat het soms lastig kan zijn om goede overnachtingsplekken te vinden die hierop aansluiten. Op Veggie Hotels vind je accommodaties wereldwijd die specifiek vega(n) eten serveren. Vaak zijn deze accommodaties sowieso al bewust bezig en zetten zich in om hun steentje bij te dragen voor duurzaamheid. Bovendien zijn het vaak lokale initiatieven met een bijzonders overnachtingsplek en ervaring. De prijzen variëren, maar ook de website zelf worden regelmatig speciale deals aangeboden waarbij je bijvoorbeeld één nacht gratis krijgt.
Voor alle bovenstaande boekingsplatformen geldt dat ze nog een relatief klein aanbod hebben, zeker in vergelijken met de grote spelers. Maar laat dat je er vooral niet van weerhouden om toch eens te browsen in hun aanbod. En vergeet niet, Booking en Airbnb zijn ook ooit klein begonnen!
Disclaimer: Dit artikel bevat een affiliatie linkje voor Fairbnb. Dit verandert de inhoud van het artikel niet. Ik schrijf altijd eerst het artikel en kijk daarna of één van de bedrijven die ik toch al steun, een affiliatie programma heeft. Op die manier zorgt het mogelijk voor een kleine financiële compensatie voor de (onbetaalde) tijd die ik stop in het schrijven van dit soort artikelen.