Kies duurzaam en reis naar… Zweeds Lapland

Een plek voor jezelf, waar kan dat nog? Waar veel bestemmingen leiden onder de druk van grote groepen mensen die in de rij staan voor die ene insta-waardige foto, zijn er nog genoeg bijzondere en onontdekte bestemmingen op de wereld. Eén daarvan is Zweeds Lapland, een zeer dunbevolkt gebied met weinig werkgelegenheid. Als je een verantwoorde reiziger wilt zijn en iets nieuws wilt ontdekken reis dan eens naar Zweeds Lapland. Lees hier waarom!

Waarom Zweeds Lapland?
In de winter weten heel wat mensen Zweeds Lapland al te vinden als bestemming om het noorderlicht te bewonderen en husky-sleetochten te maken. Wat veel mensen echter niet weten, is hoe betoverend Zweeds Lapland in andere seizoenen kan zijn. Ik had het geluk dat ik (via We Are Travellers) werd uitgenodigd om te komen genieten van een geweldige zomer in het meest noordelijke deel van Zweden. Denk hierbij aan: eindeloze midzomeravonden waarin de zon maar een paar minuten ondergaat, allerlei buitenactiviteiten zoals wandelen, suppen, kajakken en mountainbiken, weelderige groene gebieden, kristalheldere meren, watervallen en Fika (koffie met iets lekkers). En dat allemaal de hele 23 uur durende dag lang! Om tien uur ’s avonds suppen? Dat kan gewoon!

Waarom is dit een duurzame keuze?
Grote delen van de noordelijkste gebieden van Zweden zijn erg dunbevolkt. Veel (jonge) mensen zijn vertrokken om in de stad werk te zoeken. De mensen die achter gebleven zjin, hebben moeite om werk te vinden en in hun levensonderhoud te voorzien. Ecotoerisme wordt hier gezien als middel om de regio te helpen ontwikkelen. Bijzonder is dat in dit geval de ontwikkeling wordt uitgevoerd in samenwerking met zowel particuliere als publieke belanghebbenden die allemaal samenwerken. Gezamenlijk ontwikkelen en promoten ze het imago van Zweeds Lapland, om te laten zien hoe aantrekkelijk dit gebied gedurende het jaar is. In deze strategie zijn veel duurzame praktijken opgenomen en er zijn vooral kleine, lokale ondernemers bij betrokken. Daarnaast ligt de nadruk op het aantrekken van toeristen, niet alleen in de winter maar het hele jaar door. Juist omdat Zweeds Lapland ook in andere seizoenen volop mogelijkheden biedt voor toeristen.

Een van de meest opvallende voorbeelden van hoe toerisme de regionale economie zou kunnen versterken, is te vinden in Kalvträsk, waar momenteel slechts 35 mensen wonen. Vroeger lag dit aantal een stuk hoger maar inmiddels zijn de meeste mensen vertrokken. Daarom wordt geprobeerd het imago en de waarde van het gebied te herstellen. Om werkgelegenheid terug te brengen naar het dorp begon Björn Bergstrom met het aanbieden van toeristische accommodatie bij White Mountain Lodges. Hij richt zich specifiek op ontspannen in de natuur en digitale detox om bezoekers te trekken. Bovendien zijn de hutten allemaal gemaakt van natuurlijke materialen en streeft hij ernaar dat de lodges ook plasticvrij zijn, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor bewuste reizigers.

White Mountain Lodges – Kalvträsk
White Mountain Lodges – Kalvträsk

Tot slot, wordt het toerisme ook samen met de Sami ontwikkeld, de inheemse gemeenschap van Lapland die in dit gebied leeft. Lange tijd zijn ze uitgesloten van de samenleving en onderworpen aan discriminatie, maar voor de rest van Europa (en misschien zelfs de rest van de wereld) is dit een vrij onbekend verhaal. Een bezoek aan Zweeds Lapland is dus een mooie kans om meer te leren over deze bijzondere cultuur en pijnlijke geschiedenis. Dit draagt ook bij aan het behoud van de Sami-manier van leven. De tradities van de Sami-gemeenschap zijn voor een groot deel gebaseerd op duurzame praktijken en respect voor de natuur. Hier heb ik veel over geleerd bij Geunja Sami Eco Lodge, een prachtige en serene plek verscholen tussen de bergen van Vindelfjällen. Geunja is een plek zonder elektriciteit en mobiele telefoonverbinding, een plek waar je kunt genieten van de natuur, de traditionele Sami-levensstijl kunt ervaren en vooral een diepe rust kunt vinden.

Geunja Sami Ecolodge
Geunja Sami Ecolodge

Hoe kun je als toerist op een duurzame manier bijdragen?
In Zweeds Lapland is het niet moeilijk om bij te dragen aan duurzaam toerisme. Het enige wat je hoeft te doen in je geld uitgeven aan lokale producten en ervaringen. Als souvenir kies je voor heerlijke delicatessen vanuit deze poolstreek zoals rode bosbessenjam, Zweeds brood en lokale siropen. Ook de beroemde Vasterbötten-kaas, die wordt beschouwd als de ‘koning onder de kazen’ van heel Zweden komt uit deze streek. Die lekkernijen kun je bijvoorbeeld kopen in minimarkt Saluhall en in de Vasterbötten-fabriek in Burträsk. Wil je liever een artistiek souvenir, neem dan een kijkje in de kleine winkel die verbonden is met het huis van Sami-vrouw Margareta in Ammernäs, die prachtige handgemaakte artikelen maakt zoals portemonnees, sierade en manden met traditioneel Sami-borduurwerk.

Wat betreft accommodatie zijn er veel lokale en persoonlijke opties zoals een verblijf in de eerder genoemde White Mountain Lodges in Kalvträsk of Geunja Sami Eco Lodge. Als je een Zweedse vakantie op een boerderij wilt ervaren, dan is Stormyrberget de plek voor jou. Hier leer je alles wat er te leren valt over het Zweedse boerenleven en de natuur wordt je hartelijk ontvangen door eigenaren Maria en Rikard.

Mini markt in Burträsk
Vasterbötten kaas
Stormyrberget

Bij een verblijf in Zweeds Lapland staan in contact komen met de natuur, leren over biologisch eten en het omarmen van de seizoenen centraal. Een reis in de zomer laat alle natuurlijke schoonheid van de regio zien, die in de winter verborgen is onder een dikke laag sneeuw. Lokale ondernemers ontvangen je graag en vertellen je er alles over. Met een bezoek aan Zweeds Lapland draagt je bij aan de regionale ontwikkeling, het behoud van cultuur en natuur en de ontwikkeling van inclusief toerisme. En niet geheel onbelangrijk, het gaat ervoor zorgen dat je echt uitgerust van vakantie terug komt. Kies dus duurzaam en geniet van alles wat Zweeds Lapland te bieden heeft!

Ps. het is mogelijk om met de trein naar Lapland te reizen! Check de blog van Bart op Railtripping of die van Eline op Fairtrail voor meer info hierover.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *