OVER

Paradise found almost always means paradise lost .

Dit is een quote die ik een aantal jaar geleden las. Het bleef bij me hangen. Als reizigers denken we vaak dat we er goed aan doen om ergens anders heen te gaan. Maar ondanks onze beste intenties is het vaak toch het geval dat hoe meer bezoekers er komen, hoe meer de bestemming verandert. Wanneer we een onontdekte bestemming gaan ontwikkelen en promoten, zal deze door meer mensen bezocht gaan worden. Dit kan voordelen brengen, maar vaak verliest de bestemming dan ook haar charme.

We moeten dingen anders doen. Daarom benader ik reizen en toerisme op een nieuwe manier. Op Paradise Found draait het allemaal om verantwoordelijk reizen. Dit heeft niet alleen te maken met ecologische duurzaamheid, maar het gaat ook over de impact die toerisme heeft op de lokale cultuur en economie.

Nadat ik mijn promotieonderzoek naar duurzaam toerisme heb afgerond aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, zet ik me nu volop in om opgedane kennis verder in de praktijk te brengen. Paradise Found is opgericht om het (soms grote) gat tussen wetenschap en ‘de echte wereld’ dichten door wetenschappelijke kennis te delen met de praktijk. Nu mijn PhD is afgerond, is de situatie omgekeerd: ik werk aan duurzame verandering in de praktijk, maar wel altijd ondersteund door een wetenschappelijke basis. Mijn doel is om beleidsmakers, DMO’s en reizigers te inspireren en aan te zetten tot verandering. Ik laat graag zien hoe het wél anders kan.

Oh, en mijn ideale vakantie? Met de trein naar de bergen om te wandelen in de natuur!

Shirley Nieuwland
Oprichter Paradise Found

Photo: Mark Uyl
Foto: Mark Uyl

Ik ben overtuigd van de kracht van samenwerken. Jij ook? Neem dan contact met me op.